Стрелецът от Уисконсин е бивш войник от американската армия
Стрелецът от Уисконсин е бивш войник от американската армия / снимка: Reuters

Мъжът, открил в неделя стрелба в сикхски храм в северния американски щат Уисконсин, и убил шест души, преди да бъде застрелян от полицията, е бивш военен, съобщи Пентагонът, цитиран от Франс прес.

Уейд Майкъл Пейдж е бил специалист по водене на психологическа война. Служил е в американската армия от 1992 до 1998 година и е награждаван за добро поведение, съобщиха Сухопътните сили на САЩ.

Че стрелецът е бил военен, преди това каза за Си Ен Ен и началникът на полицията в Оук Крийк, където се разигра трагедията.

Според няколко американски вестника мъжът бил привърженик на расистки теории за върховенството на бялата раса. Местните и федералните власти не потвърдиха обаче тази информация.

Преди още самоличността на мъжа да бъде потвърдена от Пентагона, Фокс нюз съобщи, че това е 40-годишният бивш войник Уейд Майкъл Пейдж, служил във Форт Браг, Северна Каролина, посочва Ройтерс.

Си Ен Ен предаде, че Пейдж е притежавал законно оръжието, с което е стрелял. Властите окачествиха нападението като вътрешен тероризъм, припомня БТА.. Пейдж е имал татуировка на едната си ръка, напомняща за 11 септември, посочва Франс прес.

Индия осъди нападението срещу сикхския храм в САЩ и заяви, че ще гарантира защитата на сикхската общност, предаде ДПА. Индийският премиер Манмохан Сингх, който е сикх, каза, че е дълбоко шокиран и опечален от случилото се.

По-рано днес висши американски служители информираха президента Барак Обама за ситуацията в щата Уисконсин. Обама бе информиран за развоя на събитията от съветника за борба с тероризма Джон Бренан и директора на Федералното бюро за разследване Боб Мълър. След това президентът разговаря по телефона с губернатора на Уисконсин Скот Уокър, с кмета на Оук Крийк Стив Скафиди и настоятеля на сикхския храм Чаранджет Сингх, на които изказа съболезнования за жертвите, посочи Белият дом.

"Президентът нареди на федералното правителство да окаже необходимата помощ за разследването на нападението. Президентът иска да се увери, че наред с осъждането на този безсмислен акт на насилие ние изтъкваме колко много се обогати страната ни с нашата сикхска общност", гласи изявлението на Белия дом.