/ Gulliver/Getty Images
"Република Северна Македония е ценен съюзник в НАТО", заяви генералният секретар на алианса Йенс Столтенберг в поздравително послание за успешната първа година на страната като членка на организацията.

Във видеосъбщение Столтенберг каза, че Северна Македония е суверенна страна в един силен алианс с място на масата на НАТО и равноправен глас в оформянето на решенията на организацията, се посочва в съобщение на министерството на отбраната.

Атина: РС Македония да изпълни всички критерии, договорени през март

"Вашето членство в НАТО е значимо постижение. То бележи края на едно дълго пътуване, изпълнено със смелост и решителност. Членството в НАТО поставя Северна Македония на пътя на стабилността и просперитета, заобиколена от 29 приятели и съюзници.

Това е добре за хората на Северна Македония, добре е за регионалната стабилност и добре за трансатлантическата сигурност", посочи Столтенберг. 

Генералният секретар на НАТО приветства участието на армията на страната в ръководени от НАТО операции. Той също така похвали ясния план за разходите за отбрана, предвиждащ инвестиране на 2 % от БВП в отбранителни проекти до 2024 г.

Той също така засегна темата за солидарността на алианса в условията на пандемията и новите заплахи за сигурността, като изтъкна, че "в тези несигурни времена е още по-важно да имаш приятели и съюзници".

"Поздравления още веднъж към Северна Македония за успешната първа година. Благодарим ви за трайния ви принос към нашата споделена сигурност!", посочи още Столтенберг.
БТА