/ БГНЕС
"НАТО продължава да допринася за сигурността в Косово чрез своята мисия КФОР", заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг. Той добави, че НАТО ще продължи да помага и за диалога между Белград и Прищина под егидата на ЕС, съобщава Б92.

Захариева: С по-интензивно сътрудничество на Балканите и в ЕС можем да излезем от кризата по-силни

"Това е от решаващо значение за Белград и Прищина, но също и за регионалния мир и сигурност
. Важно е постигнатите споразумения в тази рамка да бъдат изцяло приложени. В тази връзка ние разчитаме на двете страни да проявят ангажираност и въздържаност", каза Столтенберг в обширно интервю за черногорския „Вести“ по повод три години от присъединяването на Черна гора към военния съюз.

Говорейки за ситуацията със сигурността в Западните Балкани, Столтенберг каза, че сигурността и стабилността в този регион са важни за НАТО и те са ключов фактор за мира и стабилността в Европа.

„Този регион постигна много през последните години, но ние, разбира се, сме напълно запознати с останалите предизвикателства, включително организирана престъпност, безработица, незаконни икономически дейности и рискове, свързани с вредни примери за реторика, които подчертават етническите различия“, каза генералният секретар на НАТО.

Той подчерта, че демокрацията, върховенството на закона, вътрешните реформи и добросъседските отношения са от жизненоважно значение за напредъка на всички в региона.

"От края на 90-те години нашите сили помагат да поддържаме мира и стабилността в Западните Балкани. Офисите ни в Сараево, Белград и Скопие насърчават политическия диалог и осъществяват практическо сътрудничество с нашите партньори", заключи шефът на НАТО.

Захариева: Добросъседските отношения са ключови за напредъка на Западните Балкани към ЕС

Той посочи още, че политиките на алианса в региона - включително политиките на отворени врати - целят укрепване на стабилността и изграждане на по-голямо сътрудничество.

"Решени сме да продължим да помагаме на страните от региона да проведат реформи. Техните граждани, междудържавното сътрудничество, регионалната стабилност и цялото евроатлантическо семейство ще се възползват от това", каза Столтенберг.

Той увери, че НАТО ще продължи да играе роля в сигурността на Западните Балкани чрез мисията на ООН, КФОР, която гарантира безопасна и сигурна среда и свобода на движение за всички общности в Косово.

„НАТО ще продължи да играе своята роля, като подкрепя инициирания от ЕС диалог между Белград и Прищина и чрез съществуващата партньорска рамка за политически диалог и практическо сътрудничество, която алиансът разработи през последните години с важни партньори в региона като Босна и Херцеговина и Сърбия, в съответствие с изискванията на тези страни.