/ БГНЕС
Срещата на ръководителите на водещите световни икономики в Рим започна с тяхна "семейна снимка" съвместно със здравни работници, действали на първа линия в борбата с пандемията и с призив за осигуряването на повече ваксини за бедните държави.

БГНЕС

Премиерът на Италия Марио Драги, който е домакин на форума на Г-20, отправи този призив във встъпителната си реч. Той подчерта, че докато 70 на сто от хората в богатите страни са ваксинирани, в бедните техният дял е едва 3 процента. Драги нарече този факт "морално неприемлив".

Днешното заседание е посветено предимно на глобалното здраве и възстановяването на икономиката, а също на срещи в кулоарите между президента на САЩ Джо Байдън, германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Еманюел Макрон и премиера на Великобритания Борис Джонсън, които ще обсъдят следващите стъпки по проблема с иранската ядрена програма.

БГНЕС

Джонсън и канадския премиер Джъстин Трюдо имаха преди това двустранна среща и закъсняха малко за снимката, с което предизвикаха хумористични забележки от страна на някои от лидерите, вече подредили се на подиума. Джонсън каза на Байдън "Хей, Джо!", докато заемаше мястото си точно зад Макрон. Двамата с френския президент си размениха на шега мними юмручни удари, но не разговаряха. Париж и Лондон са в разгара на риболовен спор.

БГНЕС

Освен с италианския домакин на пристигане Байдън се ръкува и с турския президент Реджеп Тайип Ердоган, с когото се очаква да има двустранна среща на климатичния форум на ООН в Шотландия. Организаторите бяха поставили президента на САЩ най-вляво на първата редица на позиращите пред фоторепортерите, където той размени сърдечни думи с председателя на Африканския съюз Феликс Чисекеди. 
БТА