/ iStock/Getty Images
В италианската столица се засилват мерките за сигурност преди двудневната среща на върха на Г-20, която ще се състои в края на тази седмица.

Двайсет години след форума на Г-8 в Генуа, белязан от насилие и кръвопролитие, и три седмици след протестите срещу противоепидемичните марки в италианската столица домакините на срещата на лидерите на двайсетте най-развити държави възприемат твърд подход за гарантиране на сигурността.

През уикенда в Рим ще има многочислено полицейско присъствие, за опазването на реда ще помагат и военните. Определени са големи зони със забранен достъп за външни лица. Не се съобщава точният брой на разположените полицаи, но според медийни публикации по улиците на Рим ще има няколко хиляди служители на органите на реда. Около 500 войници от Операцията "Безопасни улици" ще охраняват важни места като сградите на правителството, посолствата и хотелите, където ще отседнат делегациите.

За да бъдат осуетени неразрешени демонстрации, службите за сигурност от седмици наблюдават в социалните медии членове на определени групи и следят мобилните телефони на лица, идентифицирани като екстремисти. Италианската полиция казва, че не очаква от чужбина да пристигнат голям брой потенциални демонстранти.
БТА