/ БГНЕС
Генералният секретар на ООН Антонио Гутереш призова Г-20 да удължат до края на 2021 г. отсрочката за изплащането на дълговете на бедните държави.

СЗО: Предстоят шест тежки месеца за Европа, която отново е епицентър на пандемията

По-рано министрите на финансите на държавите от Г-20 се споразумяха да удължат с половин година до април 2021 г. инициативата по преустановяване на плащанията, обслужващи дълговете на най-бедните страни в света.

Групата на 20-те най-развити икономики в света удължиха с 6 месеца преустановяването на обслужването на дълга (Debt Service Suspension Initiative), но трябва да бъде направено повече, смята Гутериш.

Освен удължаване на срока до края на 2021 г. той настоя и за разширяване на обхвата на иницативата върху всички нуждаещи се развиващи се страни и за държави със средно ниво на доходите.

СЗО: Лек спад в броя на заразените с новия коронавирус в Европа

Генералният секретар на ООН призовава за създаване на „глобална архитектура за повишаване на прозрачността на дълговете и устойчивостта“. „Ефектът на доминото при банкрути може да разруши световната икономика. Ние не може да допуснем пандемията COVID да доведе до дългова пандемия“, заяви той.

Тазгодишната среща на върха на Г-20 ще се проведе в онлайн формат на 21 и 22 ноември. Темите, които ще бъдат обсъдени, са пандемията от коронавирус, защитата на климата, финансовата политика и развитието на световната икономика и търговия, подкрепата за Африка. Очаква се Гутериш също да вземе участие във форума.
БГНЕС