/ iStock/Getty Images
Министрите на туризма на страните от Г-20 определиха седем принципа за възстановяване и развитие на сектора след коронакризата. Това се посочва в комюникето, разпространено след видеоконферентното им заседание, предаде ТАСС.

Туризмът в Италия ще бъде възобновен в средата на май

Приет е документ, наречен Римско ръководство на Г-20 за бъдещето на туризма, който се опира на основните приоритети, очертани от италианското председателство - хора, планета, разцвет, се посочва в комюникето.

Документът призовава за безопасност на пътуванията чрез координиране и подкрепа за международни инициативи, макар да не споменава за ваксинационни паспорти.

Г-20 се ангажира да вземе мерки за минимизиране на негативните последици от бъдещи кризи за сектора и да допринесе за разпространяване на ползите от туризма до по-широк кръг от населението, да инвестира в устойчив туризъм, да не допуска щети за околната среда заради нерегулиран туризъм, както и да развива цифровизацията.

Доходите на всеки втори са спаднали заради коронавируса

Групата признава, че туризмът е сред секторите, които пострадаха най-тежко от пандемията от коронавирус. Международният туризъм се е свил със 73 % през 2020 г. и в бранша са били загубени 62 милиона работни места.

Възраждането на туризма и пътешествията има ключова роля за оздравяването на цялата световна икономика, се отбелязва в комюникето.  
БТА