/ iStock/Getty Images
Финансовите министри на страните от Г-20 са одобрили минимална данъчна ставка за големите компании, съобщи германският финансов министър Олаф Шолц, цитиран от ДПА.

Шолц приветства споразумението като "велик исторически момент" и допълни, че в края на дебатите на министерската срещата е имало бурни аплодисменти.

"Страните от Г-20 сега се споразумяха, че искат да договорят помежду си нов ред за международното данъчно облагане", каза Шолц.

Той изрази увереност, че окончателно споразумение за данъчно облагане на мултинационалните компании ще бъде постигнато до октомври.

По принцип 131 държави се съгласиха да гарантират минимална ставка от поне 15 процента за корпоративния данък, както и че големите корпорации ще плащат данъци в страната, в която правят продажбите си.

Минималната ставка трябва да попречи на международните корпорации да прехвърлят печалбите си между различни юрисдикции, за да платят възможно най-малко данъци. Това засяга най-вече големите дигитални компании, срещу които се отправят критики, че плащат малко данъци.
БТА