/ БГНЕС
Лидерите на страните от Г-20, които се събират в Рим на първата си присъствена среща от началото на пандемията, се изправени пред глобално възстановяване, възпрепятствано от редица пречки: енергийна криза, стимулираща по-високите цени на горивата и комуналните услуги, нови огнища на COVID-19 и блокирани вериги за доставки.

Срещата на върха ще позволи на лидерите, представляващи 80 процента от световната икономика, да говорят и да окажат натиск по всички тези въпроси, предаде Асошиейтед прес. Анализаторите обаче се съмняват в напредъка, който може да бъде постигнат, за да бъде облекчено бремето върху хората, подложени на покачващи се цени на всичко - от храна и мебели до по-високи сметки за отопление в началото на зимния сезон.

Форумът предлага възможност за диалог по високите цени на петрола и газа, тъй като включва делегации от големи производители на енергия като Саудитска Арабия и Русия, големи потребители в Европа и Китай, както и САЩ, които са и двете.

Само че сред президентите и премиерите на 20-те водещи икономики няма да присъстват лично лидерите на ключовите икономически играчи Китай и Русия. Си Цзинпин и Владимир Путин планират да участват дистанционно. Това вероятно не предвещава сътрудничество, особено по енергийните въпроси, в момент когато климатичните промени са в центъра на вниманието точно преди започващата Конференция на ООН COP26 в Глазгоу, Шотландия, отбелязва АП.

Очаква се на срещата президентът на САЩ Джо Байдън да настоява за споделяне на повече информация по проблемите с веригите за доставки, които забавиха растежа в развития свят. Затварянето на пристанища и фабрики, недостигът на морски контейнери и нарастващото търсене доведоха до закъснения на доставките на всякакви стоки - от велосипеди до компютърни чипове, използвани в смартфони и автомобили.

В дългосрочен план лидерите могат да обсъдят усилията за диверсифициране на доставките на ключови стоки като маски, други медицински предпазни средства и полупроводници.
Г-20 вероятно ще приветства постигнатото споразумение за глобален минимален корпоративен данък, целящо да попречи на мултинационалните компании да укриват печалби в страни с по-ниски или никакви данъци.

Всички правителства от групата подписаха споразумението, договорено между над 130 държави, и сега са изправени пред амбициозен срок то бъде одобрено и да влезе в сила до 2023 година.

Съобщения за сътрудничеството в областта на ваксините не се очакват от срещата в Рим въпреки позицията на МВФ, че основният приоритет за икономическото възстановяване е ясен: ускоряване на ваксинацията на световното население.

Г-20 включва Австралия, Аржентина, Бразилия, Великобритания, Германия, Индия, Индонезия, Италия, Канада, Китай, Мексико, Русия, Саудитска Арабия, САЩ, Турция, Франция, Южна Корея, Република Южна Африка, Япония и Европейския съюз.
БТА