/ БТА
Джо Байдън пристигна във Ватикана за среща с папа Франциск. В основата на разговорите се очаква да бъдат климатичните промени и неравенствата, но те ще минат и под сянката на вътрешни дебати в САЩ за подкрепата на президента католик за правото на аборт.

Кортежът на президента на САЩ пристигна при засилени мерки за сигурност, които дори бяха допълнително затегнати заради подготовката на италианската столица Рим да да бъде домакин на срещата на върха на Г-20 през уикенда.

Байдън и съпругата му Джил са пристигнали във Ватикана с необичайно голям кортеж от над 80 автомобила, а причината за това донякъде бяха и италианските здравни мерки срещу ковид, които ограничават броя на хората, които могат да пътуват едновременно в един и същ автомобил.

БГНЕС

Когато американската делегация начело с Байдън и съпругата му пристигна в двора на Апостолическия дворец, тя беше посрещната от почетния строй на швейцарските гвардейци, облечени в традиционните си червено-жълто-сини униформи и държащи алебарди. От централния балкон на двореца се вееше знамето на САЩ.

"Радвам се да се върна тук", каза Байдън на влизане, докато се поздравяваше с един от посрещналите го представители на Ватикана. Префектът на папския дом монсеньор Леонардо Сапиенца после въведе делегацията в двореца.

БГНЕС

Срещата между първия папа латиноамериканец и втория в историята на САЩ президент католик се провежда на фона на разгорещени дебати в американската Католическа църква, където Байдън е под натиск от консерваторите заради противоречивата си позиция в спора за абортите.

Президентът, който редовно посещава седмичната меса и държи портрет на папата над бюрото си в Овалния кабинет, казва, че той лично е против абортите, но добавя, че като лидер на изборна длъжност не може да налага становището си на другите. Друг въпрос, който го поставя в конфликт с американските епископи, е и този за подкрепата му за хомосексуалните бракове, отбелязва Асошиейтед прес.

Най-отявлените критици на Байдън в католическата църковна йерархия в САЩ дори твърдят, че трябва да му бъде забранено да взима Светото причастие, а преди срещата му с папата дори изостриха риториката си и някои епископи публикуваха в интернет послания към папата да се противопостави на американския президент по въпроса за абортите.

Според Франциск Църквата трябва да се противопоставя на абортите, но това не трябва да се превръща във всепоглъщаща битка от културни войни, които отвличат вниманието от въпроси като имиграцията и бедността.

Ватиканът съобщи, че личната среща е продължила час и 15 минути, а после още около 15 минути са минали в снимки и размяна на подаръци в присъствието на останалите членове на американската делегация, включително на съпругата на Байдън - Джил.
БТА