/ iStock/Getty Images
Движението на влакове на Източната гара в Париж, най-натоварената гара за дълги разстояния във френската столица, беше нарушено през целия ден заради два среднощни пожара на кабели от системата за сигнализация, предаде ДПА, като се позова на изявление на говорител на държавния железопътен оператор Ес Ен Се Еф (SNCF).

Няколко от пристигащите или заминаващите от гарата влакове са били отменени, показва онлайн разписанието на Източната гара.

Според френския железопътен оператор причина за това са били два пожара в комуникационна система недалече от Париж, като се твърди, че те са били предизвикани умишлено.
Френският министър на транспорта Клеман Бон нарече "скандален акт" пожарите, които изглежда са проява на вандализъм, предаде Асошиейтед прес.

Отделни влакове е трябвало да съкратят маршрута си или да бъдат пренасочени към близката Северна гара на Париж.

Железопътната компания Ес Ен Се Еф засега не може да предостави точни данни.

Парижката Източна гара е основен точка за връзка между Париж и Източна Франция. Тя е също и международна гара за пътуване до Германия и Швейцария, като от нея ежедневно тръгват или пристигат по няколко международни влакови композиции за по-дълги разстояния.

Вестник "Паризиен" съобщи, цитирайки френската държавна компания Ес Ен Се Еф, че са изгорели около 50 кабела.

Ремонтът според Ес Ен Се Еф ще бъде сложен, допълва ДПА.
Светослав Танчев/БТА