Сомалийски пирати отвлякоха гръцки кораб
Сомалийски пирати отвлякоха гръцки кораб / снимкa: БГНЕС

Сомалийски пирати отвлякоха гръцки товарен кораб в Аденския залив, съобщи Франс прес, като се позовава на източноафриканския клон на програмата за подпомагане на моряците в Кения.

 

Целият екипаж на кораба е съставен от филипински моряци, съобщи ИТАР-ТАСС, като се позовава на гръцкото Министерство на търговския флот и островната политика. Корабът M.V. Irene E.M., плаващ под флага на Сейнт Винсънт и Гренадини, е деветият търговски плавателен съд, отвлечен от сомалийски пирати в Индийския океан от началото на април.

 

Министерството на търговския флот на Гърция съобщи, че няма гръцки моряци на отвлечения товарен кораб. Министерството се опитва да установи дали е гръцка собственост корабът M.V. Irene E.M. 

 

Агенция Ройтерс предаде, че 22-мата моряци от екипажа на кораба, които най-вероятно са филипинци, са добро здравословно състояние.

 

Американският капитан Ричард Филипс, който бе държан за заложник от сомалийски пирати, бе освободен в неделя. При операцията за спасяването му бяха убити трима от похитителите му, а един бе ранен и задържан. Вероятно той ще бъде съден в САЩ, а сомалийските пирати се заканиха да отмъстят за убитите си "колеги".

 

Успешната операция за спасяване на капитан Ричард Филипс може да предизвика вълна от насилие в района около Сомалия, предупреди началника на Централното командване на американските ВМС вицеадмирал Уилям Гъртни. АП посочва, че досега в много редки случаи е имало жертви сред екипажите на корабите, отвлечени от сомалийски пирати.