Снежната и мразовита зима в Европа продължава да създава проблеми
Снежната и мразовита зима в Европа продължава да създава проблеми / снимки: Reuters

Студената вълна, обхванала цяла Европа, предизвика оживена полемика в италианската столица заради хаоса след обилните снеговалежи, създаде проблеми в движението, а впоследствие и в снабдяването на търговската мрежа, съобщи АФП.

Продължи да вали в Милано и цяла Северна Италия, но също и на юг - в Калабрия. В Рим, където отново грейна слънце, 400 военни и карабинери помагат на гражданите в почистването на улици и тротоари, за да не се образуват поледици след падналия в петък сняг, какъвто там не са виждали от 27 години.

Сериозни аварии във водоснабдяването и електроснабдяването има в някои области в Централна Италия като Лацио и Умбрия, а запасите от хранителни стоки в супермакетите са на привършване. „Не можах да купя нищо за ядене, хората се запасяват с хляб като през 1943 г. Римската инфраструктура е като в Третия свят”,
написа възмутен столичанин в Twitter. „Оставени сме сами да се оправяме, изолирани от света. Нямахме вода и ток цяло денонощие. Топлим се на фурната и ядем консерви, разказа пред в. „Република” жител на град Фрозиноне, Централна Италия.

Снежният хаос в Рим (граждани на северните квартали бяха принудени да се самоорганизират, за да режат стволовете на паднали на пътя дървета) породи ожесточени спорове между местните и държавните власти. Кметът Джани Алемано беше остро разкритикуван, че не е задействал кризисен план. Директорът на служба „Гражданска защита” заяви, че го е предупредил и дори му е предложил съдействие, но кметът отказал. Кметът е критикуван, че не е осигурил снегорини и машини за разхвърляне на сол, но от столичната община казаха, че не могат да харчат милиони евро за оборудване, което може да не се  ползва с десетилетия, отбелязва АП.

На този фон папа Бенедикт Шестнайсети днес каза, че да вали сняг е красиво, но той с нетърпение чака пролетта. Въпреки ниските температури папата спази традицията и се появи на прозореца на апартамента си, гледащ към площад „Св. Петър”, покрит от падналия през нощта сняг. Облечен в бяло палто, светият отец благослови необичайно скромната група поклонници.

Жертвите на студовете в Италия са 10 до момента, но в Украйна (на снимката) броят им нарасна на 131 души. В болница там са били приети 1800 души. Над 12 000 души останаха без отопление в градче близо до Санкт Петербург, където температурите днес паднаха до минус 23 градуса.

Снежната и мразовита зима в Европа продължава да създава проблеми
netinfo


Силните студове нарушиха жп връзките в Естония, съобщи ИТАР-ТАСС. Според националният жп превозвач на някои участъци необичайно ниските температури са повредили релсите и в тези райони бързо са изпратени аварийни екипи. Потеглянето на редица влакове в цялата страна е отложено с няколко часа. На интернет страницата на националната жп компания в реално време се публикува информация за всички закъснения. Днес в Естония бе регистриран нов температурен минимум за тази зима от минус 35 градуса.

Термометрите във Финландия през изминалата нощ на места показваха минус 40 градуса. В северния град Куусамо, разположен недалеч от границата с Русия, бе измерена рекордно ниска температура - живачният стълб падна до минус 40,3 градуса по Целзий, съобщи финландска телевизия. Съчетанието от поледица, снежна буря и арктически ветрове предизвика верижни катастрофи с над 200 автомобила в околностите на Хелзинки, обобщава БТА.

Изтеклата нощ беше най-студената в Германия тази зима с температури вариращи от минус 9 до минус 20 градуса. Великобритания остава в повишена готовност заради очакваните обилни снеговалежи. В Съфък (Източна Англия) сутринта вече имаше 16-сантиметрова снежна покривка. Лондонското Летище Хийтроу - най-голямото в Европа - анулира близо една трета от днешните си полети.

Двама души умряха от студ в Сърбия. Общо в страната студът е причина за смъртта на девет души досега, съобщи началникът на службата за извънредните ситуации Предраг Марич. Един човек се води за изчезнал от шест дни, уточни той и добави, че 37 общини са обявили извънредно положение. Над 70 000 души, жители на отдалечени села, са без връзка със света.

Части на армията и полицията се включиха в осигуряването на продоволствие и продукти от първа необходимост за закъсалите. Има откъснати от света села и в съседните Босна и Херцеговина и Хърватия. Босненската столица Сараево все още е отчасти парализирана от падналия един метър сняг. Разчистени са само главната артерия и няколко съседни улици на града. Работи само една автобусна линия, но трамваи и тролеи не се движат. Босненските власти обявиха състояние на природна катастрофа в няколко града.