Чехия знаме
Чехия знаме / iStock/Getty Images
Повече хора са починали в Чехия през 2021 г., отколкото през която и да е друга година от края на Втората световна война, предаде ДПА, позовавайки се на публикувани днес данни за последиците от пандемията от коронавируса.

Повече от 139 600 смъртни случая са били отчетени миналата година, което е с 8 процента повече в сравнение с 2020 г., когато КОВИД-19 започна да се разпространява и да внася смущения в ежедневието на хората по целия свят.

Доклад на ЕК: България със спешна нужда от реформи в здравеопазването

По данни от чешката статистическа служба най-високата смъртност е била отчетена във възрастовата група на 55 до 74-годишните. Месеците с най-висока превишаваща нивото от петте години преди началото на пандемията смъртност са били януари, февруари, март, ноември и декември. Починали са значително повече мъже, отколкото жени.

В пика на третата вълна през март 2021 г. Чехия наложи строг локдаун, в който се включваха ограничения на свободата на движение. Някои експерти отправиха критики, че този ход е закъснял.

Нивото на ваксинация срещу COVID-19 в страната все още изостава от това в западните страни членки на ЕС. Понастоящем 63,2 процента от населението се смятат за напълно ваксинирани. Около една трета от населението е било инжектирано и с подсилваща доза ваксина.
БТА