/ iStock/Getty Images
Президентите на Словакия и Чехия Зузана Чапутова и Милош Земан отбелязаха заедно в Братислава 30 години от Нежната революция, довела до отстраняването от власт на комунистическата партия в Чехословакия. Това съобщи ТАСС, като се позова на словашкото обществено радио.

Чапутова и Земан положиха венец до мемориална плоча, поставена на главната сграда на университета "Коменски", в памет на студентската демонстрация от 16 ноември 1989 г., участниците в която искаха демократични реформи в Чехословакия.
 


Държавните глави взеха участие и в тържествена церемония по откриването на "Чеши дом" в историческия център на словашката столица. Той ще изпълнява функциите на културен и научен център. Такава институция Чехия има в Москва, Ню Йорк и Ерусалим.

Хиляди на протест в Прага срещу министъра на правосъдието

Кулминацията на тържествата по случай годишнината ще е утре в Прага. На 17 ноември преди 30 години в центъра на този град е разпръсната със сила масова студентска демонстрация. Тя дава началото на протестно движение, последвано от обща стачка, след която комунистите се оттеглят от висшите държавни постове, отбеляза ТАСС.
БТА