/ Gulliver/Getty Images
Смъртта на Джордж Флойд и последвалата историческа вълна от гняв срещу расизма и полицейското насилие промениха положението за Джо Байдън, за когото вече изглежда задължително да избере чернокожа жена за свой кандидат-вицепрезидент, пише Франс прес, цитирана от БТА.

Сенатор Камала Харис, която е основният фаворит, конгресмен Вал (Валдес Венита) Демингс или кметът на Атланта Кейша Ланс Ботъмс: всички те говориха бурно, страстно и емоционално за обхваналите страната вълнения при гледката на смъртта на този афроамериканец, но и за своя личен опит на чернокожи жени в САЩ. И шансовете им веднага се повишиха според сайтовете за залагания коя ще е вицепрезидентската кандидатура в листата на демократическия кандидат за Белия дом.

С жаждата за справедливост и промяна на демонстрантите, които се мобилизират от смъртта на Флойд на 25 май, афроамериканските избиратели "настояват за черна вицепрезидентка", смята преподавателят по политология в Пенсилванския университет Даниъл Гилиън.

Букмейкърите си взеха бележка.

Някои от тези, които бяха сред основните фаворитки само допреди три седмици, внезапно се сринаха в прогнозите: сенаторките и бивши кандидатки за Белия дом Елизабет Уорън и Ейми Клоубъшар и губернаторът на Мичиган Гретчен Уитмор. Всички те са бели.

Бившият вицепрезидент на Барак Обама беше обещал още през март, че ще избере жена, която да се бори заедно с него срещу републиканеца Доналд Тръмп на 3 ноември и многократно подчерта, че разглежда афроамерикански кандидатки.

Този ветеран в политиката, който е популярен сред черните избиратели, на които до голяма степен дължи победата си на първичните избори на демократите, е наясно, че тяхната мобилизация е от ключово значение за всеки демократ, който мечтае да влезе в Белия дом.

Снощи по телевизия Си Би Ес 77-годишният Джо Байдън каза, че последните две седмици "са увеличили необходимостта и спешността" да избере някой, който "да е изцяло на една вълна" с него.

"Искам солиден човек, който да може, който да е готов да стане президент още от първия ден", добави Байдън, който ще е най-възрастният президент в историята на САЩ, ако спечели изборите.

В тази необичайна президентска кампания, която вече бе разстроена от пандемията от коронавируса, а сега и от смъртта на Джордж Флойд, не е изключено някое друго неочаквано събитие да повлияе на избора му, който той смята да обяви около 1 август.

На този етап обаче "Джо Байдън има много причини да избере една от черните кандидатки", каза политологът от университета на Вирджиния Кайл Кондик.

Камала Харис

Бивша съперничка на Джо Байдън в първичните избори на демократите, 55-годишната Камала Харис от самото начало беше в челните редици на възможните кандидат-вицепрезиденти на Байдън, главно благодарение на богатия си опит.

Тя е дъщеря на имигранти от Ямайка и Индия и първата жена, както и първият чернокож прокурор на Калифорния, а през 2017 г. става първата жена от Южна Азия и едва втората чернокожа в Сената.

Тя обаче атакува безмилостно Джо Байдън на един от демократическите дебати именно по крайно деликатния въпрос на неговите позиции в миналото по расовата сегрегация. Двамата демократи, които са стари познайници, обаче публично се сдобриха.

В момент на дълбоки критики на работата на съдебно-наказателната система за малцинствата нейното прокурорско минало обаче може да й навреди.

Вал Демингс

Член на Камарата на представителите от 2017 г., 63-годишната Вал Демингс вече привлече вниманието по време на процедурата за импийчмънт на Доналд Тръмп.

След смъртта на Джордж Флойд изявлението срещу "институционния расизъм" и професионалния опит на тази бивша полицайка и бивша шефка на полицията в Орландо, щата Флорида, подобриха позициите й в прогнозите.

Ако Джо Байдън "ме попита, ще кажа "да", заяви тя без заобикалки за "Аксиос".

"Нейното минало в полицията й позволява по идеален начин едновременно да подкрепя силите на реда и съвсем открито да обсъжда недоволствата на демонстрантите", каза Кайл Кондик.

Кейша Ланс Ботъмс

С впечатляваща импровизирана реч, с която призова размирниците да си вървят у дома на 29 май 50-годишната кметица на Атланта внезапно се включи в челната група въпреки липсата й на национален опит. Тя стана един от първите кметове на голям град, които подкрепиха Джо Байдън в първичните избори.

"Ако вицепрезидентът смята, че бих могла да му помогна да спечели през ноември и че съм в най-добра позиция за това, бих го обмислила сериозно", каза тя за "Аксиос".

Неуспешната кандидатка за губернатор на Джорджия, 46-годишната Стейси Ейбрамс загуби позиции през последните дни в специализирания сайт "Предиктит" и слезе до нивото на друга обсъждана кандидатка: 55-годишната Сюзан Райс, бивш съветник за националната сигурност на президента Барак Обама. 
БТА