/ БГНЕС
Базираната в Питсбърг компания Astrobotic Technology съобщи, че техният лунен спускаем апарат, от който по време на пътуването му е изтичало гориво, вече се движи към Земята и вероятно ще изгори в атмосферата, разказва от Voice of America (VOA).

Малко след като се отдели от ракетата ракета "Вулкан", космическият кораб преживя експлозия на борда и скоро стана ясно, че няма да успее да осъществи меко кацане на Луната поради количеството гориво, което губи.

Заради техничеки пречки: НАСА обмисля отлагане на определените срокове за лунните мисии

Роботът с форма на кутия е в космоса вече повече от шест дни. От компанията очакват мисията да завърши в четвъртък, когато модулът ще влезе и изгори в земната атмосфера. Космическите наблюдатели следяха отблизо траекторията на "Сапсан" и мнозина се надяваха, че той все пак може да извърши "твърдо кацане" на Луната, както са правили други неуспешни спускаеми апарати преди - макар че сега е ясно, че дори тази намалена цел няма да бъде постигната.

Освен научен хардуер, космическият кораб носи и товари за частни клиенти на Astrobotic, включително кутия със спортна напитка, физически биткойн, както и прах и ДНК на хора и животни.

Astrobotic Technology работи съвместно с NASA, за да проследи пътя на модула, така че той да не представлява опасност по време на влизането му атмосферата на нашата планета. Американската космическа агенция беше платила на частната космическа компания повече от 100 млн. долара за пренасянето на нейния товар в рамките на експериментална програма, наречена Commercial Lunar Payload Services. Общата цел е да се постави началото на търговска лунна икономика и да се намалят собствените режийни разходи.

НАСА откри ключов елемент за живот на една от луните на Сатурн

Модулът беше изстрелян от Кейп Канаверъл Спейс Форс Стейшън във Флорида в ранните часове на сутринта на 8 януари. Бързо възникна замърсяване на горивото, което принуди Astrobotic да отмени опита си за първо кацане на Луната от страна на САЩ след повече от 50 години, припомня Voice of America (VOA).
 
Voice of America (VOA)