Гръцкото здравно министерство предупреди за риск от възникване на епидемии от болести, пренасяни чрез храна, вода и животни, в районите, които са засегнати от средиземноморския циклон „Даниел“, предаде гръцката телевизия „Скай“.

След големите наводнения, причинени от унищожителната стихия, има опасност от вирусни, бактериални и паразитни гастроентерити, хепатит А, респираторни проблеми, както и болести, пренасящи се от животни, като западнонилска треска.

Особено внимание се обръща на възможността от пренасяне на лептоспироза – инфекция, която може да се предаде от урината или тъканите на заразени животни, влезли в контакт с очите, носа и устата на човек или от замърсена с урина вода.

Гърция търси помощ от ЕС след смъртоносните наводнения

Гръцкият министър на аграрното развитие и храните Лефтерис Авгенакис призова фермерите да предадат мъртвите си животни за кремация или погребване, предаде националната телевизия ЕРТ.

Той приканва фермерите да не чакат Агенцията за земеделски застраховки да оцени щетите, за да може да се предотврати опасността от разпространението на зарази.

Авгенакис подчерта, че скоро ще бъде възможно отново да се обработва земята и правителството е на страната на засегнатите земеделци.

Наводненият район в префектура Тесалия в Централна Гърция е близо 800 000 декара, отчитат данни от европейския сателит, това означава, че около една четвърт от обработваемата земя в Тесалия е под вода. Щетите върху добитъка, растенията и оборудването са огромни, посочва ЕРТ.
Анна Нацариду/БТА