Гръцкото правителство ще поиска спешно финансиране от Европейския съюз за преодоляване на щетите, нанесени от наводненията в един от основните селскостопански региони на страната миналата седмица, предаде АФП.

"Министър-председателят вече е изпратил писмо до председателя на Европейската комисия, за да осигури спешно финансиране за справяне с последиците от това бедствие", заяви пред репортери говорителят на правителството Павлос Маринакис.

Министър-председателят Кириакос Мицотакис ще бъде във френския град Страсбург във вторник, за да обсъди въпроса с ръководителя на ЕС Урсула фон дер Лайен, каза Маринакис.

Петнадесет души са загинали, а най-малко двама се водят за изчезнали вследствие на бурята, наречена "Даниел", която се разрази миналата седмица.

Бурята засегна крайбрежния регион Магнезия - по-специално столицата му, пристанищния град Волос - и селищата около планината Пелион, а в сряда удари населените места около Кардица и Трикала навътре в сушата.

Евакуация с военни хеликоптери: Тече мащабна спасителна акция в Гърция заради наводнения

Експертите определиха събитието като "екстремно по отношение на количеството вода, паднало в рамките на 24 часа".

Проливните дъждове и наводненията последваха опустошителните пожари в Гърция това лято, при които загинаха най-малко 26 души, повечето от които мигранти, попаднали в гора в Северна Гърция.

Наводненията опустошиха хиляди хектари богата земеделска земя, а фермерите съобщиха за значителни загуби на добитък,

Властите започнаха да транспортират труповете на хиляди удавени животни за погребване или изгаряне.

Във Волос водоснабдяването се превърна в проблем, след като помпените станции и голяма част от водоснабдителната мрежа бяха повредени. 
БГНЕС