/ iStock/Getty Images
Израелският премиер Бенямин Нетаняху каза, че страната му обмисля депортирането на хиляда еритрейци, участвали в безредиците, при които този уикенд бяха ранени десетки хора в Тел Авив, включително израелски полицаи, предаде Франс прес.

Сблъсъците избухнаха в събота, когато протестът срещу събитие, организирано от еритрейското правителство, ескалира и бяха ранени близо 140 души, включително десетина еритрейски кандидати за убежище, улучени с бойни патрони от израелската полиция.

Сблъсъците започнаха, когато стотици еритрейци, враждебно настроени към правителството, се опитаха да се противопоставят на провеждането на официалното събитие в Тел Авив.

Израелската полиция обяви събирането за незаконна демонстрация и нареди евакуацията на улицата.

Демонстрантите обаче влязоха в сблъсъци с полицията, която "използва бойни патрони срещу участниците в размириците", се казва в изявление на полицията и се добавя, че най-малко 49 нейни служители са били ранени.

По същото време, когато полицията и еритрейските демонстранти влязоха в сблъсъци на мястото на събирането, сблъсъци между поддръжници и противници на режима в Еритрея имаше и в друг район на Тел Авив.

Нетаняху заяви, че тези събития са преминали "червена линия".

„В специалната министерска комисия, която създадох днес, ние поискахме бързи действия, включително депортирането на хиляда поддръжници на (еритрейския) режим, които участваха в тези безредици“, каза в изявление той.

„Те очевидно не могат да твърдят, че са бежанци. Те подкрепят този (еритрейски) режим. Ако го подкрепят толкова много, могат да се върнат в страната си“, добави Нетаняху.

Според статистически данни от юни тази година 17 850 търсещи убежище еритрейци се намират в Израел. Повечето от тях са пристигнали нелегално през Синайския полуостров в Египет преди няколко години и са се заселили в бедните райони на Тел Авив.

Те напуснаха страната си, управлявана с желязна ръка от президента Исаяс Афеверки след официалното обявяване на независимостта на Еритрея през 1993 г. след 30-годишна война с Етиопия.
Алексей Маргоевски/БТА