Израелският президент Ицхак Херцог ще се срещне днес във Вашингтон с американския държавен глава Джо Байдън на фона на планирани в Израел големи протести, предаде ДПА.

За разлика от американския, израелският президентът има до голяма степен представителни функции, припомня агенцията, като отбелязва, че в навечерието на посещението на Херцог Белият дом е съобщил, че през есента първото си посещение в САЩ при управлението на Байдън ще направи и израелският премиер Бенямин Нетаняху.

Нетаняху се върна на власт през декември миналата година за шестия си мандат като министър-председател, но Байдън с месеци проявяваше неохота да отправи покана към него заради спорните действия на съставеното от десни и религиозно консервативни формации правителство на Нетаняху.

Протестното движение в Израел обяви днес пореден "Ден на съпротивата" срещу планираната дълбока реформа на законодателството. 
Организаторите апелираха САЩ да попречат на правителството на Нетаняху да изпълни плановете си да отслаби независимостта на съда.
От дълго време САЩ са най-близкият съюзник на Израел.

Следващата седмица на второ и трето четене ще бъде приета важна част от реформата за ограничаване на правомощията на Върховния съд. Критиците смятат, че това застрашава разделението на властите и предупреждават, че за пълзящо въвеждане на диктатура.
Анелия Пенкова/БТА