Израелската армия нанесе удари по Ивицата Газа рано сутринта днес, след като вчера вечерта от ивицата бяха изстреляни пет ракети към района на Сдерот в Южен Израел, само няколко часа след като Израел изтегли силите си от Дженин, съобщи вестник “Джерузалем пост”.

И петте ракети бяха прехванати от системата "Железен купол". По данни на община Сдерот една къща в града т е била ударена от шрапнел от една от ракетите. Не се съобщава за пострадали.

Според палестински информации обект в северната част на Ивицата Газа близо до Бейт Лахия и обект западно от град Газа са били ударени при удари на израелските ВВС. От армията съобщиха, че са ударили подземно съоръжение, използвано от химическото подразделение на “Хамас” за производство на оръжия, както и обект на “Хамас” за производство на ракети.

Според пресслужблата на израелската армия тези ответни действия са имали за цел да попречи на “терористичната организация “Хамас” да се укрепва и въоръжава".

"Терористичната организация “Хамас” носи отговорност за случващото се в Ивицата Газа и е тази, която ще плати за нарушенията на сигурността срещу Държавата Израел."

Ракетният обстрел е първият от Газа след операция "Щит и стрела" през май и дойде малко след като израелските сили напуснаха Дженин след близо двудневна операция в града на Западния бряг.

По данни на палестинското министерство на здравеопазването най-малко 12 палестинци са загинали, а десетки други са били ранени при израелската операция в Дженин. При въоръжените сблъсъци по време на операцията в града е убит и един израелски войник.
Пламен Йотински/БТА