По-съществено отклонение е отчетено при оловото
Резултатите от измерванията за евентуално замърсяване с токсични вещества в района на катастрофата на товарен самолет с боеприпаси край северногръцкия град Кавала в средата на юли не дават основание за никакво безпокойство, съобщи АНА-МПА, като се позовава на оповестена днес информация за проверката, извършена от гръцкото министерство на околната среда и енергетиката.

Товарният самолет Ан-12 на украински оператор катастрофира в земеделска земя край Кавала на 16 юли на път от Сърбия за Бангладеш. На борда му имаше над 11 тона боеприпаси. Осемте членове на екипажа загинаха.

В съобщението от проверката се казва, че всички установени в района опасни вещества са на много ниски равнища, а дори онези, при които са измерени по-високи стойности, са в допустимите граници.

Анастасиадис за веществото край разбилия се самолет: Белият прах не е радиоактивен

Проби от почвата и растителността са взети още на 17 юли, ден след катастрофата. По-късно тестове са направени и от регионалните власти в радиус от 3,5 км, включително и на водоизточниците.

По-съществено отклонение е отчетено при оловото, където е установено превишение от 20,4 процента спрямо стойностите в „новия холандски списък“, но нивата са много по-ниски от тези, които изискват предприемането на мерки. Ще бъдат допълнително проучени и стойностите на мангана и титана, но и те са далеч от равнищата, които могат да предизвикат безпокойство. 
БТА