/ iStock/Getty Images
Турция е предложила да охранява и управлява летището в Кабул, след като силите на САЩ и други страни членки на НАТО се изтеглят от Афганистан, предаде Ройтерс.

Американски представители обаче казаха, че Турция налага условия, които трябва да бъдат дискутирани на фона на предстоящата среща на президентите на двете страни Джо Байдън и Реджеп Тайип Ердоган другата седмица.

Турски представители посочиха, че са отправили предложението на срещата на НАТО миналия месец, когато САЩ и партньорите им договориха план за изтегляне на войските им от Афганистан до 11 септември след 20 години война срещу талибаните.

НАТО ще запази присъствие в Афганистан и след изтеглянето на войските до септември

С оглед на решението на САЩ да изтеглят силите си от Афганистан Турция предложи да осигурява охраната на летището в Кабул. Във връзка с това се водят преговори със САЩ и НАТО, каза турски източник.

Очаква се дискусията по тази тема да продължи следващата седмица по време на срещата на върха на НАТО в Брюксел.

Действията на Турция по охраната на летището в Кабул може да допринесат за подобряването на отношенията между Анкара и Запада, които са силно обтегнати заради решението на Турция да купи от Русия зенитно-ракетните системи С-400, както и заради споровете с европейски страни, породени от сондажите на Турция в Източното Средиземноморие, отбелязва Ройтерс.

Минометен снаряд уби погрешка най-малко цивилни на сватба в Афганистан

Междувременно в понеделник турският министър на отбраната Хулуси Акар заяви, че Турция може да запази военния си контингент в Афганистан, ако бъде предоставена политическа, финансова и логистична подкрепа от съюзниците. Той изтъкна, че ако посочените условия бъдат изпълнени, турските войници могат да останат на международното летище "Хамид Карзай" в Кабул.

Американският президент Джо Байдън обяви, че американските войници ще започнат да се изтеглят от Афганистан от 1 май. Изтеглянето ще завърши до 20-та годишнина от терористичните атаки на 11 септември 2001 г. Над 5000 войници от НАТО се очаква да се изтеглят от Афганистан. Турция е изпратила 500 войници в Афганистан в рамките на мисията на НАТО "Решителна подкрепа".
БТА