/ Guliver/Getty Images
Датският принц Кристиан бързо се изкачи по стълбицата на най-желаните ергени в Европа със синя кръв. Неговата баба - кралицата на Дания Маргрете II обяви в новогодишната си реч на 31 декември, че ще абдикира на 14 януари 2024 г., когато се навършват 52 години от възкачването й на трона.

Коя е единствената кралица в света след смъртта на Елизабет Втора

Така крал на страната ще стане нейният син принц Фредерик, а негов престолонаследник ще бъде 18-годишният Кристиан.
 

принц Кристиан
БГНЕС


Младият принц Кристиан е роден на 15 октомври 2005 г. в Университетската болница на Копенхаген. По обяд в деня на появата му на бял свят са изстреляни салюти с 21 оръдия от батареята на Сикст в Холмен в Копенхаген и в замъка Кронборг в Елсинор, за да отбележат раждането на кралския наследник.

Кристиан е първият член на датското кралско семейство, който посещава детска градина. На същата възраст баща му имал бавачки и частни учители в двореца. Той е и първият член на кралското семейство, който посещава обществено държавно училище и гимназия.
 

принц Кристиан
Guliver/Getty Images

 

Кралицата на Дания обяви, че ще абдикира



Официална коронация на баща му, който ще стане крал Фредерик X няма да има. Вместо това той ще бъде обявен за новия владетел по време на извънредно заседание на кабинета, а премиерът Мете Фредериксен ще представи новия монарх от балкона.
 

принц Кристиан
БГНЕС


През декември анкета, публикувана от датската телевизия TV2, показа, че кралицата е най-популярната кралска особа в Дания, следвана от престолонаследника принц Фредерик.