Полицията в италианската столица търси кой е разлепил в Рим стотици плакати срещу папа Франциск, предаде Франс прес. "Къде е твоето милосърдие?" пише на плакатите на диалект, характерен за района на италианската столица. Текстът, поставен под снимка на мрачния Франциск, го обвинява, че прогонва свещеници, пренебрегва кардиналите, обезглавил е Малтийския орден и францисканското братство.

Става дума за сблъсъци на папата с консерваторите от Малтийския орден, със силно консервативната францисканска общност и с кардиналите, които се усъмниха в правилността на решението на Франциск да разрешава в някои случаи да се дава причастие на развелите се, сключили повторен брак, отбелязва АФП.

Римското кметство, което изтри през последните месеци хумористични графити, които бяха по-скоро в подкрепа на папата, бързо съобщи, че е свалило над 200 плаката. Върху част от тези, които все още не са премахнати, е бил добавен надпис "незаконно поставен".

Полицията проучва уличните камери, за да установи кои са авторите на кампанията. Вчера кардинал Марк Уеле, представител на ватиканската конгрегация на епископите, осъди в изявление по телевизията "тези анонимни методи, които са преди всичко дело на дявола, който иска да разделя".

Вчера папата, без да споменава плакатите, призова вярващите да се пазят от егоизма, завистта и клюките.
 
БТА