Сирия провежда референдум в условия на гражданска война
Сирия провежда референдум в условия на гражданска война / снимка: Reuters

Бюрата за гласуване в Сирия на референдума за новата конституция, която премахва доминирането на партията Баас на президента Башар ал Асад, отвориха врати в 7,00 ч., предаде Франс прес, като се позовава на сирийската телевизия.

Над 14 милиона сирийци на възраст над 18 години са призовани да се произнесат по проекта. Опозицията, която настоява за оставка на Башар ал Асад, прикани за бойкот на референдума.

Гласуването ще продължи до 20 ч. То ще протече при извънредни мерки за сигурност.

Проектът за конституция е в рамките на реформите, обещани от режима в опит да потуши продължаващите 11 месеца бунтове. Президентът Башар ал Асад твърди, че новият основен закон ще доведе до организиране на многопартийни избори до три месеца. Той настоява, че е твърдо решен на реформи в страната, управлявана от семейството му вече четири десетилетия, но се зарича да потуши въстанието, за което обвинява подкрепяни от чужбина терористи.

Опозицията призова за бойкот на референдума, изтъквайки, че предлаганите промени са не само недостатъчни, но и идват твърде късно. Противниците на президента подчертават, че няма да приемат нищо друго освен оставка на Асад.

САЩ окачествиха референдума като "подигравка" на фона на жестоките репресии от режима, които отнеха живота на близо 8000 души. Само в събота в централната провинция Хомс и други райони под котрола на бунтовниците правителствените сили са убили 83-ма цивилни, по последни данни от опозицията.

Предлаганият за одобрение текст премахва монопола над властта на партията Баас на Асад и забранява партиите на религиозна, сектантска и регионална основа. Това означава, че намиращата се извън закона партия "Мюсюлмански братя" няма да получи регистрация. Текстът налага ограничения и за партии, представляващи кюрдското малцинство. Новата конституция запазва огромните правомощия на държавния глава, който определя политиката на страната и следи за изпълнението й; може да обявява война или извънредно положение; може да предлага закони и има законодателни функции, когато парламентът не е в сесия. Новата конституция предвижда само два седемгодишни мандата, но е включен и текст, който постановява, че това ограничение не важи със задна дата. С други думи, президентът Асад, чийто втори седемгодишен мандат изтича през 2014 г., ще има право да се кандидатира за още два мандата, посочва БТА.

Новата конституция зачита всички религии, но потвърждава сегашното изискване президентът да е мюсюлманин. От нея отпада текстът, че Сирия е "планова социалистическа икономика".

За деня на референдума опозицията е обявила обща стачка. Водещи опозиционни активисти съобщиха, че ще се опитат да организират протести близо до изборните секции, по време на които ще горят копия от новата конституция.