Проститутките в Австрия нямат право на помощи от държавата заради пандемията
Проститутките в Австрия нямат право на помощи от държавата заради пандемията / iStock/Getty Images
Около 8000 сексработнички и сексработници са били регистрирани в края на миналата година в Австрия, идващи главно от Източна Европа - България, Румъния и Унгария - се казва в съобщение на Австрийските радио и телевизия.

Брюксел отново забранява проституцията заради COVID-19

Икономическото им положение е застрашено от пандемията от COVID-19 и локдауните с цел овладяването й. Съществуват спънки, които не им позволяват да кандидатстват за правителствени помощи. Това е причината една от тях да създаде професионално представителство с цел защита на упражняващите най-старата професия в света.

Секс по време на пандемия: Труженичките в Швейцария ограничават позите при работа

В интервю по Виенското радио тя заявява, че само четири месеца през лятото проституирането е било разрешено, но и тогава клиентите са били драстично намалели - поради страх от зараза или липса на средства, решаваща роля е изиграла и работата от вкъщи.

Образуван е и помощен фонд, набиран от доброволни дарения за проституиращите в нужда. Техните услуги не са включени в разпоредбите за упражняване на занаяти, не е възможно да получат помощи и по линията на свободните професии, тъй като много от тях нямат банкова сметка в Австрия - изискване при подаване на документи.

В интервю за вестник "Щандард“ ръководителката на сдружението допълва, че поради натрупани дългове сексработничките са принудени да извършват услугите си нелегално, което е свързано с допълнителни рискове и за тях, и за клиентите, тъй като не им се правят редовните медицински прегледи. Сдружението снабдява около 1000 свои членове от района на Виена с храни, които купува от средствата, получени от даренията.

Източник: БТА