/ БГНЕС
Шестима починаха, над 1500 са в болница
Най-малко 6 души са починали и над 1500 са били хоспитализирани в Япония днес заради силните горещини, обхванали почти цялата територия на страната след невижданите проливни дъждове и наводнения преди няколко дни, предаде агенция Киодо, цитирана от ТАСС.
 
Катастрофалните наводнения в Япония са отнели живота на близо 200 души

Уточнява се, че заради топлинен удар в болници са постъпили 1536 души. Температурите през деня повсеместно са над 30 градуса, като същевременно се задържа и високата влажност.

В някои райони термометрите отчетоха 39 градуса. Заради подобни жеги миналата година в страната загинаха 44 души, а десетки хиляди се оказаха в болници.
 
В Япония продължават да броят жертвите след унищожителните порои (СНИМКИ)

В същото време броят на жертвите на поройните дъждове и предизвиканите от тях наводнения в Япония достигна 209 души, съобщи националната полиция, цитирана от ТАСС.
По последни данни още около 40 души са в неизвестност. Местните служби за реакция в извънредни ситуации с подкрепата на полицаи и войници продължават издирвателно-спасителните операции.
 

БГНЕС


Хиляди доброволци от цялата страна са отишли в западните райони на Япония да помагат на пострадалите от природното бедствие. Местните власти очакват около 18 000 доброволци.
 
Унищожителен порой взе жертви в Япония, хиляди са евакуирани (СНИМКИ/ВИДЕО)

Заради наводненията и свлачищата в 31 от 47 японски префектури са напълно унищожени 160 жилища, около 700 са понесли тежки щети, а над 25 000 са наводнени. Почти 6000 души още се намират в евакуационни центрове без възможност да се върнат по домовете си. Положението допълнително се усложнява от горещото време - от сутринта температурите вече са надхвърлили 30 градуса.

 
БТА