Китай е постигнал пълен контрол върху провинцията си Хонконг, която е преминала от хаос към управление, каза днес президентът Си Дзинпин при откриването на конгреса на Китайската комунистическа партия, предаде Ройтерс.

Освен това Китай е повел голяма борба срещу сепаратизма на Тайван и е "решен и способен да  опази своя държавен суверенитет и териториална цялост и да се противопостави на независимостта на Тайван", каза той и думите му бяха посрещнати с бурни ръкопляскания от делегатите. По думите му партията, която сега има около 96 милиона членове, е спечелила "най-голямата в човешката история борба с бедността".

Си Дзинпин конкрес Китайска комунистическа партия
БТА

Китай ще оказва "непоколебима подкрепа" за частната икономика и ще остави пазарът "да играе решаваща роля в разпределението на ресурсите", като целта за постигне на висококачествен икономически растеж ще бъде ключов за "изграждането на съвременната социалистическа мощ", каза още 69-годишният Си в речта си.

Китай продължава политиката на „нулев-Covid”, наложи нов локдаун в Пекин и Шанхай

Предстоят трудни времена, заяви днес китайският президент Си Дзинпин в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, предаде ДПА.  

Китайският лидер предупреди, че Китай може да се сблъска с "потенциални опасности" и призова страната да бъде "готова и за най-лошите сценарии".
"Затова трябва да се адаптираме и да бъдем готови да се справяме със силни ветрове, бурни води и опасни бури", каза Си.

Си Дзинпин конкрес Китайска комунистическа партия
БТА

Си призова страната с решително да изпълнява указанията на партийното ръководство, за да бъде постигнато възраждането на китайската нация и за да бъде разширен "социализмът с китайски характеристики". Следващите пет години са от ключово значение, подчерта китайският лидер.

Във връзка с положението в международните отношения Си Дзинпин предупреди, че съществуват "огромни рискове и предизвикателства". Той изтъкна, че са налице "глобални изменения, каквито не е имало от един век".

Си заяви също така, че политиката на Китай за нулев COVID е необходима и правилна, и че Китай е постигнал огромни успехи както в борбата с разпространението на коронавируса, така и в стремежа си да се развива икономически.  

Си Дзинпин конкрес Китайска комунистическа партия
БТА

По тайванския въпрос Си изтъкна, че Пекин възприема Тайван като част от Китай и че си запазва правото да използва военна сила, за да постигне единението с Тайван.

Пекин: Отношенията между Китай и Русия са нов модел за международните отношения

"Пълното обединение на родината трябва да бъде постигнато и със сигурност може да бъде постигнато", заяви китайският лидер.  

Изявлението на Си, с което той заяви, че Китай се противопоставя на независимостта на Тайван провокира бурни овации на делегатите на конгреса, предаде Ройтерс.

Речта на Си Дзинпин, с която той откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, продължи по-малко от два часа, отбелязва Ройтерс.

Китай ще ускори изграждането на първокласна армия и ще укрепи възможностите да създава средства за стратегическо възпиране, изтъкна Си. В рамките на речта си китайският лидер спомена думи, значещи "сигурност", 73 пъти.

Освен това той подчерта, че китайските власти ще вземат мерки, за да увеличат раждаемостта в Китай.

Си Дзинпин е готов да съдейства за разрешаване на ситуацията в Украйна

Макар населението на Китай да е 1,4 милиарда души, се очаква раждаемостта тази година да достигне рекордно ниско ниво, твърдя специалисти, занимаващи се с въпросите на демографията.

Китай ще превърне в свой приоритет опазването на околната среда и насърчаването на зелените начини на живот, заяви днес китайският президент Си Цзинпин в речта, с която откри националния конгрес на Китайската комунистическа партия, предаде Ройтерс.

Си изтъкна, че опазването на природата е част от изграждането на модерна социалистическа държава.

Си Дзинпин конкрес Китайска комунистическа партия
БТА

През последните 10 години Китай отбелязва напредък в решаването на проблемите, свързани с околната среда, каза китайският лидер и обеща "на практика да елиминира" замърсяването на въздуха и водата, и да овладее замърсяването на почвите.

"Защитата на околната среда претърпя исторически, трансформационни и всеобхватно изменения - небесата над родината ни са по-сини, планините са по-зелени, а водата е по-чист", подчерта Си през 2300-те делегати на конгреса.

Китайският президент поясни, че Китай ще върви поетапно към въглеродната неутралност, като се съобразява с енергийните си ресурси.
БТА