/ iStock/Getty Images
Китай потвърди подкрепата си за Русия, противопоставяйки се на САЩ и други държави, които искат Пекин да осъди Москва за войната в Украйна, съобщава Bloomberg.

„Важен извод от успеха на отношенията между Китай и Русия е, че двете страни се издигат над модела на военен и политически съюз в ерата на Студената война“, заяви говорителят на външното министерство Жао Лицян, добавяйки, че те „се ангажират с разработването на нов модел на международните отношения”.

Този модел включва избягване на конфронтации или обединяване срещу трети страни, заяви говорителят на китайското дипломатическо ведомство.

Той добави, че това е различно от „манталитета на Студената война“, демонстриран от някои страни – стандартната критика на Пекин към сътрудничеството на САЩ с блокове като Организацията на Северноатлантическия договор, чието разширяване според Пекин е довело до атаката на Русия.

Президентът Джо Байдън предупреди президента Си Дзинпин миналия месец с „последствия“, ако Пекин подкрепи Москва за инвазията, а китайският лидер каза, че страната му няма намерение да води войни, или да се включва в такива.

Както отбелязва авторитетната американска агенция, засега няма признаци Китай да подкрепя Русия в заобикалянето на санкциите, но предлага риторична подкрепа чрез повтаряне на руските твърдения, че САЩ управляват мрежа от оръжейни биолаборатории в Украйна и по света.

Пекин също така многократно посочва, че поддържа приятелството „без граници“, което Си и руският президент Владимир Путин заявиха, когато се срещнаха точно преди Зимните олимпийски игри през февруари в Пекин.