/ Thinkstock/Getty Images
Лидерите на Европейския съюз планират да заявят на председателя Си Дзинпин на среща на върха, че Китай ще навреди на глобалния си авторитет, ако даде на Русия икономическа или военна спасителна линия.
Лидерите на Европейския съюз планират да заявят на председателя Си Дзинпин на среща на върха, че Китай ще навреди на глобалния си авторитет, ако даде на Русия икономическа или военна спасителна линия, остро послание, което ще постави на изпитание стремежа на Пекин да не позволи на войната да навреди на връзките му с Брюксел, съобщава американската агенция Bloomberg.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че Китай има „специална отговорност“ да изисква Русия да спазва международното право и да защитава суверенитета на Украйна.

„Нито един европейски гражданин няма да разбере каквато и да е подкрепа за способността на Русия да води война“, каза тя в изявление пред Bloomberg преди виртуалната среща на върха в петък. „Това би довело до сериозни щети на репутацията на Китай тук, в Европа”.

Очакваше се войната в Украйна да доминира на отдавна планираната среща на върха, като лидерите на ЕС са готови да предупредят Китай, че всяка помощ за Русия за заобикаляне на санкциите или доставка на оръжия ще доведе до тежки последици, разкриха дипломати и официални лица. ЕС не възнамерява да разяснява тези последици, за да запази стратегическата неяснота, но един служител каза, че това може да включва ограничителни мерки.

Както коментира Bloomberg, Европа се опитва да постигне труден баланс: отправя строги предупреждения към Китай за Украйна, човешките права в азиатската страна и търговски въпроси, като същевременно се опитва да поддържа целта на ЕС за разширяване на търговските вързки с азиатския гигант. Пекин, от своя страна, се стреми да попречи на конфликта да тласне още повече двете страни към противоположни блокове, спестявайки на европейските официални лица критиките, които отправя към американските им колеги, и ги призовава да утвърдят своята стратегическа автономия от Вашингтон.

Китай отхвърли твърденията на САЩ, че Русия е поискала от Пекин финансова и военна подкрепа. Пратеникът на Пекин в САЩ заяви на 20 март, че не е изпращал „оръжия и боеприпаси на нито една страна“. Западните държави досега нямат доказателства, че Китай е помогнал съществено на Русия да избегне санкциите, според няколко официални лица.

Двете страни се съгласиха срещата на върха да се проведе през есента след дълго замразяване на отношенията заради предполагаеми нарушения на човешките права в Синдзян. Сега, на фона на руската инвазия в Украйна, решенията, свързани с Русия, ще оформят отношенията между Пекин и Брюксел за години напред.

„Важно е да се разбере, че това е не само определящ момент за нашия континент, но и за отношенията ни с останалия свят“, посочи Фон дер Лайен.

И двете страни вероятно ще обсъждат евентуално сключване на споразумение между ЕС и Китай за инвестиции, което беше блокирано от ратификация в Брюксел заради китайските санкции срещу европейски официални лица. Тези наказания бяха отговор на мерките на блока срещу китайски служители заради нарушения на човешките права в Синдзян.

Очакванията за конкретни постижения са ниски, като един служител каза, че основното постижение вероятно ще бъде просто фактът, че срещата се провежда. Западни служители обаче оцениха през последните дни, че Китай може да е по-малко склонен да си сътрудничи с Русия поради собствените си икономически интереси, бруталността на войната и нарастващата изолация на Москва.

Американската агенция отбелязва още, че Китай отказа да критикува руската инвазия и вместо това призова „всички страни“ да деескалират напрежението и обвинява САЩ, че са ускорили войната, като са подкрепили разширяването на Организацията на Северноатлантическия договор. Външният министър Ван И отхвърли призивите Пекин да заеме по-ясна позиция в разговор във вторник с ръководителя на европейската дипломация Жозеп Борел, като каза, че „сложните въпроси на сигурността не трябва да се разглеждат с опростен подход на „приятел или враг“ или „черно и бяло“.
Bloomberg