/ iStock/Getty Images
ЕС и Китай ще обсъдят на 1 април войната в Украйна, според дневния ред на предстоящата онлайн среща, представен от европейска страна.

Предвижда се ЕС да бъде представляван от председателите на Европейския съвет Шарл Мишел и на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, както и от върховния представител по външната политика и сигурността Жозеп Борел. От Пекин се предвижда включване на президента Си Цзинпин и на премиера Ли Къцян.

Борел: Работим за възможно най-широко международно осъждане и изолация за Русия


Участниците ще обсъдят световния отзвук от войната, усилията на международната общност в подкрепа на Украйна и за овладяване на хуманитарната криза, предизвикана от руската агресия, се посочва в съобщение на Европейския съвет. Ще бъдат засегнати също въпросите за защита на околната среда и здравеопазването.

В навечерието на срещата службите на ЕС за проследяване на дезинформацията отбелязаха, че Китай допринася за разпространение на руската пропаганда в оправдание на войната. Отчита се, че официални представители на Пекин - външното министерство и отделни посланици, препращат онлайн съобщения с руска дезинформация. По данни на ЕС поведението на руските посланици по света напоследък се изостря в опит да се наложи прочитът на Кремъл.
БТА