/ Gulliver/Getty Images
Президентът на Китай Си Дзинпин в хода на телефонен разговор с руския си колега Владимир Путин е изразил готовност да окаже съдействие за разрешаване на ситуацията в Украйна, съобщава Централната телевизия на Китай (CCTV).

„Всяка от заинтересованите страни трябва да заеме отговорна позиция, допринасяйки за правилното разрешаване на кризата в Украйна. Китай е готов да продължи да играе своята конструктивна роля“, е заявил китайският лидер.

Както уточни Си Дзинпин, Пекин заема независима позиция по украинския въпрос, "като взема предвид фактите и историческите реалности". Ние активно допринасяме за поддържането на мира в глобален мащаб, допринасяме за запазването на стабилен икономически ред в света“, подчерта той.

Китайските власти са готови да подкрепят Русия при решаването на ключови въпроси, свързани със защитата на суверенитета и националната сигурност, подчерта още Си Дзинпин.

„Китай е готов за тясно стратегическо сътрудничество с Руската федерация, за оказване на взаимна подкрепа, като се отчитат ключовите интереси на двете страни по отношение на суверенитета и националната сигурност“, заяви лидерът на КНР, цитиран от Китайската централна телевизия.

Както поясни Си Дзинпин, китайско-руските отношения продължават да се развиват успешно, въпреки всички промени на световната сцена. „Готови сме да засилим контактите на такива важни международни и регионални платформи като ООН, БРИКС и Шанхайската организация за сътрудничество“, добави той.

Според китайския президент Пекин очаква да работи с Русия за насърчаване на напредъка на развиващите се страни. „Китай се стреми да засили солидарността и да изгради по-справедлив и рационален световен ред“, обобщи Си Дзинпин.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков уточни, че се подготвя съобщение за телефонния разговор между лидерите, предава РИА Новости.

По-рано Си Дзинпин по време на видеоконференция с германския канцлер Олаф Шолц посочи необходимостта от възстановяване на мира в Украйна чрез подкрепа на руско-украинските преговори.