Стокхолм, Швеция
Стокхолм, Швеция / iStock/Getty Images
Стратегията на Швеция за справяне с коронавируса е подобна на тази в много други страни, въпреки че в страната не са въведени ограничения на придвижването, заявиха двама министри, цитирани от ДПА.

"Мит е, че животът в Швеция тече както обикновено", заяви външната министърка Ан Линде на предавана по интернет пресконференция. Страната привлече внимание, тъй като не въведе ограничения на придвижването и за разлика от съседите си не затвори ресторантите и баровете. Клиентите обаче трябва да седят на безопасна дистанция между масите, за да бъдат обслужени.

Швеция отхвърли критиките на Тръмп, че се стреми към стаден имунитет срещу COVID-19

"Мнозина си стоят у дома и спряха да пътуват, много предприятия се сриват, очаква се значителен ръст на безработицата", добави тя. В Швеция не са въведени пълни ограничителни мерки, но част от шведското общество не функционира, добави тя.

Министърката на здравеопазването и социалните въпроси Лена Халенгрен подчерта, че основната разлика между Швеция и други страни е, че Стокхолм не затвори училищата до 9-и клас и детските градини и хората не бяха принудени да стоят по домовете си. Целта на правителството е да ограничи разпространението на инфекцията и да гарантира, че здравните услуги ще останат достъпни за всички.

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

"Големият брой заразени в домовете за възрастни е едно от основните ни притеснения", добави Халенгрен. Според министърката не е ясно защо коронавирусът се е разпространил там.

Халенгрен съобщи днес, че през идните седмици Швеция ще започне масово да прави тестове за коронавируса. "Говорим за 50 000, може би дори 100 000 теста на седмица", подчерта министърката, цитирана от Франс прес.

Според агенцията за обществено здравеопазване около една трета от свързаните с коронавируса смъртни случаи в Швеция са в домовете за възрастни. В страната са регистрирани 13 216 случая на заразяване и 1400 жертви на COVID-19.
БТА