Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Gulliver/Getty Images
Външният министър на Швеция Ан Линде реагира на критиките на президента на САЩ Доналд Тръмп срещу шведския подход в борбата срещу разпространението на заразата от коронавирус, като каза, че той греши, твърдейки, че властите се опитват да постигнат "стаден имунитет", предаде Ройтерс.

Швеция се разглежда като държава, която упражнява по-сдържан и либерален подход в опитите си да спре разпространението на болестта, посочва Ройтерс. Например, началните и средните училища в страната останаха отворени, границите също, а хората не са принуждавани да си стоят у дома.

Коронавирус: Нали в Швеция всичко беше наред?

В изказване по телевизия TV 4 Ан Линде каза, че казаното от Тръмп е "фактически погрешно". "Въобще нямаме стратегия, целяща групов имунитет", посочи тя. министърът.
Т.нар. стаден или групов имунитет предполага изолиране на уязвими групи, но позволява големи групи от населението да се разболеят и да развият имунитет към болестта, ограничавайки нуждата от драстичната карантина, наложена на места в Европа и останалата част на света, която засегна тежко икономическата активност, посочва Ройтерс.

Линде напомни, че Швеция е въвела редица строги мерки - затваряне на домовете за стари хора за посещения и провеждане на дистанционно обучение за по-големите ученици.

Изключението Швеция: Кафенетата пълни, продават се цветя, хората се прегръщат


"От друга страна обаче, при нас няма пълна карантина. Затова някои държави смятат, че не правим нищо, но ние правим това, което е правилно за Швеция", подчерта тя.

На пресконференция вчера Тръмп каза, че, ако САЩ не бяха предприели строги мерки за социално дистанциране, в страната е щяло да има повече смъртни случаи. "Говорят за Швеция, но Швеция страда много", каза президентът пред журналисти.

Тръмп подчерта, че повечето държави са възприели същия подход като САЩ.

"Ако не бяхме направили нещата така, щяхме да загубим още стотици хиляди хора", заяви Тръмп. Шведската външна министърка отхвърли и идеята, че Швеция е възприела коренно различен подход в сравнение с други държави.

"Ние вършим горе-долу същото, което вършат повечето държави, но го правим по различен начин. Няма карантина и разчитаме много на това, хората сами да поемат отговорност", добави Линде.

В Швеция, с население от около 10 милиона, към днешна дата има 7693 потвърдени случаи на новия коронавирус и 591 починали. В САЩ, с население от около 330 милиона, има над 400 000 случаи и 12 857 починали
БТА