/ Guliver/Getty Images
Шведската академия, която присъжда Нобеловите награди за литература, избра нови членове, съобщават Ройтерс и ТАСС.

Новоприетите са юристът Ерик Рюнесон , който ще заеме кресло номер 1, принадлежащо на Лота Лотас и писателката Джила Мосаед, която заема кресло номер 15, принадлежало по-рано на Керстин Екман.

След секс скандала в Шведската академия: 2 години затвор за Жан-Клод Арно

Ерик Рюнесон
е роден през 1960 година, има научна степен доктор по право и е доцент в Търговската академия в Стокхолм. Той също така заема поста на съветник във Върховния съд.

Джила Мосаед е родена през 1948 година в Техеран, пристига в Щвеция през 1986 година. Издала е на своя роден персийски език 2 романа и 6 стихосбирки.

Заради секс скандал: Кралят промени устава на Шведската академия

Кандидатурите на новите академици бяха одобрени от шведския монарх . "Избирането на двама нови членове на Академията е положителна стъпка. Надявам се, че по такъв начин се представя възможност за укрепването на доверието в тази институция и тя ще може да продължи отговорната си работа", се казва в комюнике Карл XVI Густав, публикувано от кралския двор.

Шведската академия разследва сексуален тормоз над 18 жени

Нобеловата седмица тази година протече по необичаен начин. Беше решено името на лауреата за литература да не бъде обявено - то ще бъде огласено през 2019 година. Шведската академия взе това решение на фона на скандалите, които я разтърсиха и отслабеното доверие към нея.

Нейните членове намаляха, в нейните редове останаха само 11 литератори. При това положение авторитетен избор на нов лауреат за литература би могъл да бъде спорен.
БТА