/ Guliver/Getty Images
Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда в областта на литературата, на свое заседание реши, че призовете за текущата и за следващата година ще бъдат връчени през 2019-а, предадоха световните агенции.

"Шведската академия обяви, че лауреатът на Нобеловата награда за литература за 2018 г. ще бъде определен и обявен заедно с лауреата за 2019 година. Седем пъти досега Шведската академия е решавала да не присъжда Нобелова награда за литература - през 1915, 1919,1925,1926,1927,1936 и 1949 година", поясниха от академията.

Решението е било взето във връзка с това, че броят на членовете на тази институция беше съкратен поради подадени оставки и в целия свят доверието към нея беше разклатено, се казва в съобщението.

"Работата по определянето на лауреата ще продължи през годината както и преди. На академията ще й бъде необходимо време, за да възстанови своите сили и да привлече нови активни членове. То ще й е нужно и за възстановяването на доверието към нейната дейност, докато бъде определен следващият лауреат", се изтъква в съобщението за медиите.

Според правилата за приемането на нови членове е нужен кворум от 12 гласа. А при гласуванията за нов Нобелов лауреат са достатъчни гласовете на 8 членове. Но понастоящем, след разразилите се скандалите в Шведската академия, на практика в нейните редове останаха 11 литератори. Авторитетът при избора на бъдещият носител на Нобеловата награда за литература може да бъде оспорен при такъв малък брой гласове.

Междувременно от Нобеловия фонд разпространиха съобщение до медиите, в което заявяват, че поддържа решението на Шведската академия да бъде отложено за следващата година присъждането на Нобеловата награда за литература. Това отлагане няма да повлияе на определянето на Нобеловите лауреати за 2018 година в другите категории, заяви ръководителят на Нобеловия фонд Карл-Хенрик Хелдин.

Шведската академия е основана през 1786 г. от крал Густав Трети. Съставът ѝ наброява 18 членове, които се избират пожизнено.

Шведската академия разследва сексуален тормоз над 18 жени

До криза в Шведската академия доведоха обвиненията в сексуален тормоз, повдигнати от 18 жени срещу родения във Франция Жан-Клод Арно - водеща културна фигура в Швеция и съпруг на една от членките на организацията, поетесата Катарина Фростенсон. Имената на двойката освен това бяха намесени във финансов скандал.


Впоследствие осем членове на Шведската академия подадоха оставки. Сред тях бяха Фростенсон и Сара Даниус, първата жена в историята на организацията, заемала поста постоянен секретар.

В опит за разрешаване на скандала кралят на Швеция Карл XVI Густав дори промени устава на Шведската академия, която присъжда Нобеловата награда за литература, позволявайки на членовете ѝ да се оттеглят по собствено желание. https://twitter.com/dagensnyheter/status/992304362494963713

"Негово Величество кралят, след като се консултира с Шведската академия, измени статута ѝ по такъв начин, че членовете ѝ да могат да я напускат по собствено желание. Академията освен това ще може да счита за напуснали членовете, които не са участвали активно в дейността ѝ в продължение на две години", се посочва в документа, разпространен от кралската пресслужба.

БТА