Шведите стават все по-негативно настроен към мигрантите
Шведите стават все по-негативно настроен към мигрантите / снимка: БГНЕС, архив

Все по-голям брой шведи искат тяхната страна да приема по-малко мигранти, показва допитване, публикувано от местното издание „Свенска Дагбладет”.

Според него 41% от попитаните смятат, че Швеция трябва да предоставя по-малко документи за право на жителство на бежанци, което е значително увеличение в сравнение със същите данни за септември, когато на това мнения бяха 29 процента от допитаните.

Бежанци: Финландия е скучна и студена, връщаме се в Швеция

От попитаните 1000 души една четвърт от тях са заявили, че искат броят на мигрантите да остане на настоящите си нива, докато 17% искат увеличение, а 16% още нямат окончателно мнение.

До сега Швеция е приела най-много бежанци от глава на населението в сравнение с която и да е друга държава в Европа. Стокхолм очаква до 190 000 мигранти през тази година.

„Когато проведохме допитването през септември, развитието на кризата и дебатите (за мигрантите) бяха съвсем различни. Днес премиерът (Щефан Льовен) иска преразпределението (в ЕС) на бежанци, които вече са дошли тук”, каза ръководителят на социологическата агенция „Сифо”, провела допитването за изданието.

Проучване на друга агенция „Ипсос”, публикувано в съботното издание на шведския в. „Дагенс Нихетер”, показва сходни резултати. Според тях 26% от допитаните смятат, че страната трябва да приема повече мигранти, в сравнение с 44% през септември.

Източник: БГНЕС