/ iStock/Getty Images
Левоцентристкото правителство на Швеция обяви днес, че тази година ще изхарчи 6,8 милиарда шведски крони (817 милиона долара) за подобряване на първичната медицинска помощ и за обучаване на здравни работници във връзка с трудностите, породени от коронавирусната пандемия, предаде Ройтерс.

Около 3,2 милиарда крони са предвидени за медицинска помощ и почти толкова за обучаване и подобряване на условията на работа на персонала в зравните заведения. Останалите пари ще отидат за укрепване на амбулаторните здравни услуги и за онлайн здравеопазването. Допълнително 481 милиона крони ще бъдат разпределени за подобряване на здравето на жените и майчинските услуги.

Успешна трансплантация на две ръце извършиха в Швеция

Пандемията напрегна до крайност шведската система за обществено здравеопазване и правителството вече увеличи с повече от 25 милиарда крони субсидиите за регионалните власти, които са отговорни за здравния сектор.

Разпространението на коронавируса в Швеция се забавя през последните седмици, отбелязва Ройтерс.

Днес националната Агенция по здравеопазването съобщи за над 2400 нови заразени - най-ниския брой от повече от три месеца, и за 71 починали. Случаите на коронавирус в Швеция общо са близо 567 хиляди. 11 591 човека са починали.
БТА