/ БТА
След като разгледа обстойно селскостопанските машини в земеделски кооператив, германският канцлер Олаф Шолц се пошегува, че може да си смени работата, предаде ДПА.

За втори път тази седмица Шолц той крои, макар и на шега, планове за нова професия във втората половина от живота си. Преди това Шолц каза на шведската министър-председателка, че и двамата може да станат шофьори на камион.

В земеделската кооперация в източногерманския град Требин канцлерът изрази възторг от многобройната селскостопанска техника и заяви “Това е страхотно. Сменям си работата!“.

Непосредствено преди това на Шолц беше обяснено как работи зърнокомбайнът докато той седеше в кабината на комбайнера. Малко по-рано канцлерът изпробва какво е да си на седалката на тракторист.
 

Олаф Шолц
БТА


„Хубаво е и е нависоко. Може да обхващате всичко с поглед“, каза канцлерът.

Шолц със сигурност ще има възможности за работа в кооперацията, ако говори сериозно за промяна в кариерата си, каза Яна Геберт от борда на директорите.

"Редовно наемаме чираци", каза Геберт.

Във вторник, по време на първото си посещение в Швеция откакто през декември стана канцлер, Шолц и премиерката Магдалена Андершон управляваха два електрически камиона по тестова писта на шведския производител „Скания“.

Мислил съм за това. Сега и двамата ще станем шофьори и бъдещето ни ще бъде подсигурено, каза Шолц след като изпробва електрическия камион.
БТА