/ БТА
Германският канцлер Олаф Шолц се яви пред парламентарна комисия в Хамбург, за да отговори на въпроси на депутати за подхода му към схема за данъчни измами по времето, когато е бил кмет на града, предадоха Асошиейтед прес и ДПА.

Политически противници призовават Щолц да даде повече информация за свои срещи през 2016 и 2017 г. с представители на банката "М. М. Варбург", към която са били отправени искания да върне милиони евро под формата на възстановяване на данъци, които тя погрешно е представила като дялови сделки.

Шолц, който стана финансов министър на Германия през 2018 г., е заявявал по-рано, че не си спомня подробности от срещите. Той обаче отрича да се е намесвал, за да накара властите в Хамбург да се откажат от искането си банката да върне 47 милиона евро.

Лидерът на опозиционния Християндемократически съюз Фридрих Мерц каза, че не вярва на твърденията на Шолц за пропуски в паметта. Според него е неправдоподобно канцлерът да е забравил съдържанието на разговорите, като се има предвид важността им и замесените огромни суми.

Десетки банкери са разследвани във връзка със схемата, която се твърди, че е струвала на Германия милиарди евро.

Шолц беше разпитван за втори път от провинциалната парламентарна комисия в Хамбург. На днешното заседание той отрече да е оказвал влияние по случая и настоя, че "не е имало каквато и да било политическа намеса". Канцлерът отново каза, че не си спомня съдържанието на разговорите.

Комисията се занимава с три срещи между Шолц и съсобствениците на банката Макс Варбург и Кристиан Олеариус през 2016 и 2017 г. Тя трябва да определи дали Шолц или други водещи политици от Германската социалдемократическа партия са използвали своето влияние, за да помогнат на "М. М. Варбург" да избегне връщането на 47-те милиона евро.
В своите показания Олеариус е заявил, че след първите срещи Шолц е препоръчал да бъде изпратен писмен документ до тогавашния министър на финансите на Хамбург Петер Ченчер, в който възстановяването на 47-те милиона евро е било представено като неоправдано.

Ченчер, който сега е кмет на Хамбург, е препратил документа към данъчните власти, които са решили, противно на първоначалните планове, да позволят искането за 47-те милиона евро да отпадне по давност.

Шолц заяви днес, че данъчната измама не е незначителен въпрос и че винаги си е давал сметка за това. По думите му "не е имало привилегировано отношение към г-н Варбург и г-н Олеариус".

Опозицията в Германия критикува канцлера за липса на прозрачност по случая, а някои политици дори призовават за оставката му.
БТА