/ / iStock/Getty Images
Руският президент Владимир Путин се страхува от „искрата на демокрацията“, която ще се разпространи в страната му, увери германският канцлер Олаф Шолц, като добави, че Кремъл се опитва да раздели Европа и да се върне към свят, доминиран от сфери на влияние, предава Reuters.

Шолц отговори на въпрос в интервю пред вестник Muenchner Merkur, публикувано на правителствения уебсайт в понеделник, дали Путин ще приеме приближаването на Украйна към Европейския съюз.

„Руският президент трябва да приеме, че в неговия квартал има общност от основани на закона демокрации, която се сближава все повече“, посочва канцлерът. “Той явно се страхува от искрата на демокрацията, която ще се разпространи в страната му”.

Говорителят на руското външно министерство Мария Захарова отхвърли коментарите, като написа в социалните мрежи: „Няколко пъти ни прехвърлиха немски искри. Няма да допуснем повече пожари“.

Европейската комисия миналата седмица препоръча да бъде даден статут на кандидат за присъединяване към Европейския съюз на Украйна, която се бори с руската инвазия от февруари, ход, който Шолц каза, че също подкрепя.