Шестте световни сили ще започнат работа по текст за санкции срещу Иран
Шестте световни сили ще започнат работа по текст за санкции срещу Иран / netinfo

Шестте световни сили (постоянните членове на Съвета за сигурност и Германия) ще започнат работа върху резолюция за санкции на ООН срещу Иран заради ядрената му програма. Това съобщи френски дипломатически източник, цитиран от Франс прес.

На днешната среща в Париж на ниво политически директори във външните министерства било постигнато съгласие да започне работа върху компромисен текст, който да бъде представен в шестте столици идната седмица, а след това и в Съвета за сигурност.

Ройтерс съобщи, че руският заместник-министър на външните работи Сергей Кисляк не е успял да пристигне за срещата в Париж, тъй като бил блокиран от сняг в Канада.

АП цитира френски дипломат, според когото днешните консултации в Париж са преминали "в позитивна атмосфера". По думите на дипломата, пожелал анонимност, новата резолюция на Съвета за сигурност може да стане факт "в кратък срок".

Срещата в Париж се състоя ден след провала на 18-месечните усилия на Европейския съюз да убеди Иран да прекрати обогатяването на уран, поради опасенията на Запада, че така Техеран ще се сдобие с ядрено оръжие, припомнят агенциите.