/ Gulliver/Getty Images
Шефът на полицията, отговорен за защитата на Капитолия, подава оставка. 

Началникът на полицията на Капитолия във Вашингтон Стивън Сънд ще подаде оставка след безредиците, които предизвикаха смъртта на няколко човека, съобщи Асошиейтед прес. 

Решението на Сънд дойде няколко часа, след като председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси го призова да се яви пред Конгреса и след като лидери от американската столица поискаха разследване за това как правоприлагащите органи не са успели да спрат поддръжниците на Тръмп, въпреки многобройните предупреждения, че възнамеряват да щурмуват комплекса на Капитолия.

В изявление Сънд обеща да извърши „задълбочен преглед на този инцидент" и заяви, че неговите офицери са се представили „доблестно“, след като „хиляди" щурмуваха сградата на Капитолия. 

Това не успя да успокои лидерите на демократите и републиканците, както и кметът на Вашингтон, който заяви, че е налице явен „провал“ на полицията на Капитолия - сила от 2300 офицери, контролирана от Конгреса, която работи независимо от столичната полиция на Вашингтон.

Междувременно CNN съобщи, позовавайки се на три независими източника, за пети загинал в безредиците - полицай, който е бил ранен при щурма на Капитолия и впоследствие е починал. 

Полицията на Капитолия обаче отрече тези съобщения. 

"Докладите в медиите относно смъртта на служител на Капитолийската полиция на САЩ (USCP) не са точни. Въпреки че някои служители бяха ранени и хоспитализирани вчера, нито един служител на USCP не е починал", съобщиха от полицията и помолиха медиите да не нарушават неприкосновеността на личния живот на служителите на реда и техните семейства. 

Превод и редакция: DarikNews