Британският премиер Тереза Мей
Британският премиер Тереза Мей / БГНЕС, архив
Очаква се британският премиер Тереза Мей да извърши днес промени в правителството след принудителната оставка на вицепремиера Деймиън Грийн малко преди Коледа, след като той призна, че е излъгал за откриването на порнографски снимки на компютъра му, предадоха Ройтерс и АФП.
 
Заместник на Тереза Мей хвърли оставка заради секс скандал

"Оттеглянето на Деймиън Грийн преди Коледа означава, че трябва да се направят промени и ще ги направя", заяви Мей пред Би Би Си. Депутат от Лейбъристката партия увери АФП, че смяната на министри ще се състои утре. Говорител на правителството отказа да отрече таз информация.
 
Очаква се основните членове на правителството, включително министрите на финансите, вътрешните и външните работи и за Брекзита да запазят функциите си. Възможно е министърът на здравеопазването Джереми Хънт да бъде повишен до вицепремиер, за да замени Грийн. Но много британски коментатори отбелязаха, че неговата номинация трябва да бъде забавена, предвид кризата, обхванала здравната система посред изключително суровата зима.
 
Нов сексскандал разтресе британското правителство

Възможно е да загубят постовете си министрите на образованието и икономиката, министърът без портфейл Патрик Маклохлин, който е и председател на Консервативната партия, както и лидерът на Камарата на общините, консерваторът Андреа Ледсъм. Очаква се Мей да издигне по-млади министри.

Освен това се очаква Тереза Мей да се възползва от предстоящите промени, за да вкара в кабинета по-млади министри и по-специално на държавния министър, отговарящ за имиграцията, Брандън Люис (46 г.), и на министъра на правосъдието Доминик Рааб (43 г.) да бъдат поверени по-отговорни задачи.
БТА, БГНЕС