Деймиън Грийн
Деймиън Грийн / БГНЕС, архив
Деймиън Грийн - заместник на британския премиер Тереза Мей и неин ключов съюзник в правителството, подаде оставка снощи заради секс скандал, съобщава Ройтерс. Грийн се разделя с поста си по настояване на министър-председателката. Полицията го разследва заради непристойно поведение и притежание на порнографско съдържание на служебния му компютър, когато е бил депутат в Камарата на общините през 2008 година.

Обвиняват заместник на Мей, че държал порно на компютъра си, той отрича

Срещу Грийн бяха повдигнати обвинения миналия месец, а той направи публични изявления, които Мей смята за подвеждащи и неточни.

През ноември 31-годишната журналистка и активистка Кейт Молтби разказа, че е станала жертва на сексуален тормоз от страна на политика. Тя твърди, че през 2015 той небрежно опипал коленете й по време на среща в бирария, а година по-късно й написал неприличен SMS. Грийн й поднесе извиненията си, макар да не признава действията си.

Втори секс скандал разтресе британското правителство

Деймиън Грийн
БГНЕС

"Ясно ми е, че трябваше да бъда по-конкретен в медийните си изявления относно разговорите на полицията с адвокатите ми през 2008 година за порнографията на компютрите ми и повторното им свързване с мен през 2013 година. Извинявам се, че изказванията ми бяха подвеждащи. Неоправданите и дълбоко нараняващи обвинения бяха неприятни както за мен, така и за семейството ми, но е правилно те да бъдат разследвани", каза Грийн.

В писмо, с което прие оставката на заместника си, Мей му благодари за добрата съвместна работа и заяви, че "с тъга се принуждава“ да поиска той да напусне поста си. Британският премиер подчертава, че са нарушени седем принципа на публичния живот, както и министерският кодекс.

Британският премиер Тереза Мей
БГНЕС, архив

Британски министър подаде оставка заради непристойно поведение

Грийн е най-високопоставеният политик, сблъскал се с обвинения за сексуални злоупотреби. В началото на ноември тогавашният британски министър на отбраната Майкъл Фалън подаде оставка заради сексуален тормоз. Той бе уличен в непристойно поведение в общуването с известната радиоводеща и авторка на коментари за пресата Джулия Хартли-Брюър. Фалън веднага призна грешката си и се извини на жената за инцидент, станал преди 15 години, съобщиха от военното ведомство.
БТА, БГНЕС