Саудитски изтребители пристигнаха в турската база Инджирлик
Саудитски изтребители пристигнаха в турската база Инджирлик / БГНЕС, архив

Четири изтребителя F-15 на Саудитска Арабия пристигнаха в базата "Инджирлик" в турския окръг Адана, съобщи ТАСС, позовавайки се на турската телевизия ТРТ.

Телевизията излъчи също кадри с кацане на транспортен самолет С-130 на саудитските ВВС, който достави в Турция войници и военен товар.

Турция и Саудитска Арабия не планират сухопътна операция в Сирия

В базата "Инджирлик" ще работят 15 военни от Саудитска Арабия, които ще се занимават с обслужването на изтребителите. В съответствие с постигнатите договорености самолетите на Саудитска Арабия ще нанасят удари по групировката "Ислямска държава" на територията на Сирия. Дължината на полета на бойните самолети може да достига 5,5 хиляди километра. Операциите ще се провеждат в рамките на дейността на международната коалиция против "Ислямска държава".

Саудитска Арабия вече е разположила бойни самолети в Турция

Турция и Саудитска Арабия за пръв път си сътрудничат в такъв формат. Преди това Анкара не е предоставяла своите бази на Саудитска Арабия за оперативна работа.

Пристигането на саудитските самолети идва в момент, когато се очаква примирието, постигнато от САЩ и Русия за Сирия, да влезе в сила в полунощ в Дамаск /22 часа по Гринуич/, отбелязва агенцията.

Източник: БТА