/ iStock/Getty Images
Саудитска студентка в университета в Лийдс, която се е върнала в кралството за почивка, е осъдена на 34 години затвор за това, че е имала акаунт в Twitter и е следвала и споделяла с дисиденти и активисти.

Присъдата, от Специалния съд по тероризма на Саудитска Арабия, е произнесена седмици след посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия, за което правозащитници предупредиха, че може да окуражи кралството да засили репресиите си срещу дисиденти и други продемократични активисти.

Случаят е и последният пример за това как престолонаследникът Мохамед бин Салман се е насочил към потребителите на Twitter в кампанията си за репресии, като в същото време контролира голям непряк дял в американската социална медия чрез саудитския инвестиционен фонд - Public Investment Fund (PIF).

Салма ал-Шехаб, майка на две малки деца, първоначално беше осъдена да изтърпи три години затвор за "престъпление", изразяващо се в използване на интернет сайт с цел "предизвикване на обществени безредици и дестабилизиране на гражданската и националната сигурност". Но апелативният съд постанови нова присъда - 34 години затвор, последвани от 34-годишна забрана за пътуване - след като прокурор поиска от съда да разгледа други предполагаеми престъпления.

Според превод на съдебните протоколи, с които се е запознал в. "Гардиън", новите обвинения включват твърдението, че Шехаб е " подпомагалa онези, които се стремят да предизвикат обществени безредици и да дестабилизират гражданската и националната сигурност, като е следвал техните акаунти в "Туитър" и е препращал техни туитове". Смята се, че Шехаб все още може да поиска ново обжалване по делото.

По всичко личи, че Шехаб не е бил водещ или особено активен саудитски активист нито в кралството, нито във Великобритания. В Инстаграм, където има 159 последователи, тя се описва като дентален хигиенист, медицински педагог, докторант в университета в Лийдс и преподавател в университета "Принцеса Нура бинт Абдулрахман", както и като съпруга и майка на синовете си Ноа и Адам.

Профилът ѝ в Twitter показва, че тя има 2597 последователи. Наред с туитовете за COVID-19 и снимките на малките си деца, Шехаб понякога ретуитва туитове на саудитски дисиденти, живеещи в изгнание, които призовават за освобождаване на политическите затворници в кралството. Изглежда, че е подкрепяла случая на Лoуджан ал-Хатлул, виден саудитски феминистки активист, която преди това е била в затвора, твърди се, че е била измъчвана заради подкрепата си за шофьорските права на жените, а сега живее под забрана за пътуване.

Човек, който познаваше Шехаб, каза, че тя не може да понася несправедливостта. Описват я като добре образована и запалена читателка, която пристигнала в Обединеното кралство през 2018 или 2019 г., за да защити докторантура в Лийдс. През декември 2020 г. се е върнала в Саудитска Арабия на почивка и е възнамерявала да вземе със себе си във Великобритания съпруга и двете си деца. След това тя е била извикана на разпит от саудитските власти и в крайна сметка е била арестувана и съдена за туитовете си.

Човек, който следи делото ѝ, казва, че Шехаб понякога е била държана в изолация и по време на процеса е искала да каже на съдията нещо насаме за това как са се отнесли с нея, което не е искала да заяви пред баща си. Не ѝ е било позволено да предаде съобщението на съдията, казва лицето. Обжалваната присъда била подписана от трима съдии, но подписите били нечетливи.

Twitter отказа да коментира случая и не отговори на конкретни въпроси за това какво влияние - ако изобщо има такова - има Саудитска Арабия върху компанията. Преди това Twitter не отговори на въпросите на Guardian защо на висшия помощник на принц Мохамед, Бадер ал-Асакер, е било позволено да запази потвърден акаунт в Twitter с повече от 2 милиона последователи, въпреки обвиненията на правителството на САЩ, че е организирал незаконно проникване в компанията, което е довело до идентифицирането и вкарването в затвора на анонимни потребители на Twitter от саудитското правителство. Един бивш служител на Twitter беше осъден от американски съд във връзка със случая.

Един от най-големите инвеститори в Twitter е саудитският милиардер принц Алуалид бин Талал, който притежава над 5% от Twitter чрез своята инвестиционна компания Kingdom Holdings. Макар че принц Алуалид все още е председател на компанията, контролът му върху групата бе поставен под въпрос в американските медии, включително в " The Wall Street Journal", след като стана ясно, че саудитският крал - братовчед на престолонаследника - е бил държан в плен в хотел "Риц Карлтън" в Рияд в продължение на 83 дни. Инцидентът беше част от по-широка чистка, водена от принц Мохамед срещу други членове на кралското семейство и бизнесмени, и включваше твърдения за изтезания, принуда и отчуждаване на активи за милиарди в саудитската хазна.

В интервю на принц Алуалид за Блумбърг от 2018 г., проведено в Рияд седем седмици след освобождаването му, милиардерът признава, че е постигнал "споразумение" със саудитското правителство, очевидно във връзка с освобождаването му, което е поверително.

Неотдавна през май Kingdom Holding обяви, че е продал около 17% от компанията си на PIF, където принц Мохамед е председател, за 1,5 млрд. долара. Това на свой ред прави саудитското правителство значителен непряк инвеститор в Twitter. Според Twitter инвеститорите не играят роля в управлението на ежедневната дейност на компанията.

Европейската саудитска организация за правата на човека осъди присъдата на Шехаб, която според нея е най-дългата присъда за лишаване от свобода, издавана някога срещу активист. Тя отбеляза, че много активистки са били подлагани на несправедливи съдебни процеси, които са довели до произволни присъди, и са били подлагани на "тежки изтезания", включително сексуален тормоз.

Халид Алджабри, който живее в изгнание и чиито сестра и брат са задържани в кралството, заяви, че случаят "Шехаб" доказва, че според Саудитска Арабия несъгласието е равносилно на тероризъм.

"Драконовската присъда на Салма, произнесена от съд за тероризъм заради мирни туитове, е най-новата проява на безмилостната репресивна машина на MBS", каза той, визирайки престолонаследника. "Подобно на убийството на [журналиста Джамал] Хашоги, нейната присъда има за цел да изпрати шокови вълни в кралството и извън него - осмелиш ли се да критикуваш MBS, ще се окажеш разчленен или в саудитските подземия."

Въпреки че случаят не получи широко внимание, вестник "Вашингтон пост" публикува язвителна редакционна статия за отношението на Саудитска Арабия към студентката от Лийдс и заяви, че нейният случай показва, че "ангажиментите", които президентът е получил за реформи, са "фарс".

"Най-малкото, г-н Байдън сега трябва да се изкаже решително и да поиска г-жа Шехаб да бъде освободена и да ѝ бъде позволено да се върне при синовете си, на 4 и 6 години, в Обединеното кралство и да продължи обучението си там", се казва в статията.
БГНЕС