/ Thinkstock/Getty Images
„Apple" и „Google“ са обвинени в подпомагането на „налагането на половото разделение“ в Саудитска Арабия, предлагайки приложение, което позволява на мъжете да проследяват жените и да им попречат да напуснат страната, съобщава Business Insider, цитиран от nova.bg.

Едновременно „Google Play” и „iTunes” са хост на „Absher” - правителствена мрежова услуга, която позволява на мъжете да посочват кога и как жените могат да пресичат саудитската граница, както и да получават есемес известия, когато представителите на нежния пол пътуват.

В Саудитска Арабия: Получаваш СМС, ако семейният ти статут се промени

От Buisiness insider уточняват, че са поискали коментар от „Apple” и „Google”, но нито едната от двете компании не е отговорила.

В статията присъства скрийншот на приложението с добавени банери на английски, които поясняват неговите функции.
Откакто историята е публикувана, „Хюман райтс уоч” и „Амнести интернешънъл” са изразили загриженост относно ролята на „Google" и „Apple" в хостването на приложението, което е инсталирано на мобилни устройства повече от 1 милион пъти.

За първи път: Жени на стадиона в Саудитска Арабия (СНИМКИ)

„Apple" и „Google“ имат правила срещу приложения, които спомагат заплахите и тормоза”, казват от „Хюман райтс уотч“ пред Business Insider.

„Подобни приложения могат да доведат до нарушаване на човешките права, включително дискриминация срещу жените”, добавят те.

Според „Амнести интернешънъл” това е още един пример как „правителството на Саудитска Арабия е произвело инструменти, с които да ограничава свободата на жените”. Те призоваха „Apple" и „Google“ да приемат, че приложението се използва за нараняване на жените и настояха за промени това да спре в бъдеще.

Прокуратурата на Саудитска Арабия вече приема на работа жени

Ясмин Мохамед,
бивша мюсюлманка и отявлен критик на Саудитска Арабия, сподели пред Insider, че компаниите „подпомагат архаичното женомразство” и помагат на саудитското правителство да наложи „полово разделение”.
nova.bg